Det talas mycket om vad som ger vuxenpoäng, saker som körkort, ICA-kort, och en egen bostad. Frågan är dock om det inte finns två saker som ger fler vuxenpoäng än något annat: den ena är att bilda familj, den andra är inträdet på arbetsmarknaden.
Dessvärre blir det allt svårare för många att ta sig in på arbetsmarknaden. Det handlar dels om att jobben helt enkelt inte är speciellt många, och dels om att de arbeten som finns inte hör till de mest populära. Framför allt för unga har de traditionella vägarna in på arbetsmarknaden varit…
- Vården, framför allt äldreomsorgen.
- Enklare servicejobb som caféer och matbutiker.
- Enklare jobb i industrin, samt på posten och liknande ställen.
Dessvärre är det inte så populärt att arbeta inom vården, och inom de andra sektorerna är det inte särskilt lätt att hitta arbeten för tillfället. Detta är synd, eftersom man på dessa arbetsplatser lär sig mycket som man kommer att ha nytta av även om man till slut hamnar på en advokatbyrå eller i styrelsen på ett multinationellt företag. Det handlar om saker som att komma i tid, hantera stress, sköta många uppgifter på en gång och mycket annat.
Sedan är det alla småsaker som man glömmer, men som är en lika stor del av arbetslivet som något annat. Det handlar om saker som att beställa kontorsvaror innan de tar slut, plocka ur diskmaskinen och källsortera.
Facklig inskolning
Att introducera ungdomar till arbetslivet är därför en viktig uppgift. I kommuner med hög arbetslöshet, som Södertälje, jobbar man aktivt med detta. En lika viktig del i arbetet är också att informera dem som precis fått ett av sina första arbeten, exempelvis ett sommarjobb, om vilka rättigheter de har, så att de inte utnyttjas av arbetsgivaren. Det här är ett arbete som ofta sköts av fackförbunden och endast berör deras medlemmar, men när det gäller ungdomar ställer LO-förbunden upp även för dem som inte är fackligt anslutna (vilket de flesta ungdomar ju inte är). Fastän fackförbund inte drar sig för att kritisera arbetsgivare säger LO:s ordförande i Södertälje att arbetsgivare sällan lurar ungdomar, utan att det handlar om misstag som begås utan ont uppsåt.