För många människor är det en självklarhet att man måste jobba natt, då ens yrke kräver det. Nu kräver dock Vårdförbundet att tiderna ska kortas ned samt att man ska få mer kompensation.
Att jobba nio till fem som den kära gamla låten går, är inte en självklarhet för många. Obekväma arbetstider är en vardag som många, främst inom vården, lär sig att leva med och att anpassa sina liv kring. Men, för att man ska känna att det ger något så bör man bli kompenserad. Sveriges Radio har gått ut i en artikel där de undrar vad vi gör på jobbet när solen sedan länge lämnat oss, och nu kan man även läsa i Dagens Medicin att Vårdförbundet kämpar för att arbetsförhållandena ska bli bättre:
Bättre kompensation
”Det här en avgörande fråga för våra medlemmars hälsa. Dagens schemaläggning för dem som arbetar på nätter ger inte den tid för vila och återhämtning som behövs.”
I Artikeln går det att läsa att Ove Rang, chef för Vårdförbundets förhandlingsstrategiska avdelning går ut med att man vill få 14 timmars kompensation för 10 timmars arbete. Detta för att det kommer skapa en större trygghet, stabilitet och att de anställda kan återhämta sig bättre. Vad man ska ha i åtanke är att man har rätt till att göra undersökningar hur man mår av sitt nattarbete. På www.medicinskaintyg.se kan man få intyg för nattarbete och se hur ens kropp reagerar. Vilket både är bra för individen, men även stort för att se hur människor mår av att utsätta sin kropp för obekväma arbetstider.